2019. június 06. 14:09 - zonemes

Amit az angliai tanításról tudni érdemes

Kevesebb mint 2 hónap múlva véget ér a suli Angliában és a fejvadász cégek elkezdtek nagyon aktívak lenni a következő tanév miatt, naponta több levelet is kapok lehetséges munkaajánlatokkal. Nagybrittania az a hely, ahol ( ha időben nekifogunk), viszonylag könnyen találhatunk munkát tanárként. Vannak persze dolgok, amelyeket előtte mindenképp meg kell tenni, de ami nagyban megkönnyíti a munkát, az a tény, hogy a Magyarországon ( illetve bármely EU-s országban) szerzett tanári diplomát elfogadják.

Ahhoz, hogy Angliában egy állami iskolában taníthassunk, rendelkeznünk kell egy diplomával és be kell szereznünk a MINŐSÍTETT TANÁRI STÁTUSZ - QTS ( Qualified Teacher Status). Ezt online is megígényelhetjük, amennyiben elküldjük az EU-ban szerzett diplománk skannelt másolatát az alábbi linken található oldalra és kivárjuk az elbírálást, ami rendszerint 4-6 hetet vesz igénybe és illetékmentes. 

https://www.gov.uk/guidance/qualified-teacher-status-qts

Több helyen is olvastam, hogy a jelentkezőtől nyelvvizsgát is kértek, de eddig személyesen még nem találkoztam ilyennek. Nekem egy Svédországban szerzett felsőfokú angol-svéd nyelvvizsgám van, de ezt még soha senki nem kérte. A későbbiekben majd írok a nyelvvizsgákról is, amellyel Európán kívülre pályázhatunk.

Ami nélkül semmiképp se kezdj el tervezni: ERKOLCSI BIZONYÍTVÁNY ! Az aktuális törvények szerint csak erkölcsi bizonyítvánnyal taníthatsz. Mindenképp szerezz be egy otthonit is, de szükséged lesz egyre Nagybrittaniából is; még akkor is, ha soha nem éltél itt korábban. Érdemes előre megrendelni, mert pár hónap, amíg megérkezik. A Disclosure and Barring Service - DBS az alábbi linken rendelhető meg és a tanári státusszal ellentétben fizetnünk kell érte, Vannak fejvadász cégek, amelyek átvállalják ennek a költségét, mindenképp érdemes egyeztetni, ha valamelyik fejvadássznál intézzük a papírokat. 

https://www.gov.uk/request-copy-criminal-record

Nagy Britanniában minden tanári állást csak REFERENCIÁKkal tudsz megpályázni. Minimum 2-3 referenciát kérjünk angol nyelven az iskolától ( kollegától, igazgatótól, aligazgatótól), ahol korábban tanítottunk és csak hivatalos munkahelyi címeket adjunk meg (gmail, hotmail, yahoo) nem elfogadott. Számítsunk arra, hogy ha nem is telefoonon, de emailen ellenőrizni fogják a referenciákat. 

Egy jó önéletrajz és motivációs levél az alap, amivel érdemes elkezdeni a keresgélést, a következőkben ezekről írok majd részletesen, hogy mire figyeljünk oda, ha ezeket megalkotjuk. 

 qts-qualified-teacher-status-united-kingdom-767x431.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://worldteacher.blog.hu/api/trackback/id/tr9414878872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása