2019. május 27. 12:57 - zonemes

Mielőtt belevágnánk, mérlegeljünk alaposan

Akinek már megfordult a fejében, hogy valahova külföldre szeretne menni tanítani ( elnézést kérek azoktól, akik más típusú munkákat keresnek), azok döntő többsége elsősorban a nyelvtudás miatt vacilál, hogy útra kelljen. A tapasztalat azt mutatja, hogy legegyszerűbben az angol nyelvvel lehet boldogulni a nagyvilágban, de sok országban keresnek nyelvtanárokat ( francia, német), illetve ezeken a nyelveken tanít szaktanárokat. Amennyiben a tudásunknak megfelelő fizetést remélünk, érdemes felkészülni arra, hogy szükség van az adott nyelv megfelelő szintű képzettségét igazolni. Amennyiben azonban inkább a kaland és az utazás élménye a célunk, akkor ennél kevesebbel is tudunk munkát találni önkéntesként. 

A későbbiekben majd írok az önkéntes lehetőségekről is, most azonban maradjunk a választásnál. Másképp mérlegelünk, ha egyedülállóként indulunk útnak és másképp, ha van családunk, aki miatt felelőséggel tartozunk. Nagyon meggondolandó országot és környezetet, óvodát/iskolát változtatni gyerekkel, aki kikerülve a megszokott környezetből elveszíti a barátait, egy új nyelvet kell megtanulni és beilleszkedni egy számára gyakran nagyon eltérő világba és iskolai rendzerbe. Ilyenkor van igazán szüksége a gyereknek ránk és a támogatásunkra, és szerencsére a legtöbb gyerek viszonylag könnyen veszi ezt a megmérettetést, könnyen beilleszkedik és szinte szivacsként issza magába az idegen nyelvet. A legtöbb nemzetközi iskola oktatási nyelve az angol, mellette sok helyen az adott ország nyelvét is tanítják pár órában. Minden kezdet nehéz és valószínűleg gyerekünknek is időre lesz szüksége, amíg beilleszkedik és eljut arra a nyelvi szintre, hogy a hasoló korú társaival együtt haladjon, de azt vallom, hogy a nyelvtudással egy olyan tudást adunk a gyereknek, amely számtalan lehetőséget biztosít számára a későbbiekben, éljen bárhol is a világon.

Amennyiben Európában gondolkodunk, viszonylag egyszerű a dolgunk. Az EU tagjaként szinte bárhova lehetőségünk van költözni és munkát vállalni. A magyarok nagy többsége Nagy Brittaniát és Németországot választja, elsősorban a nyelv miatt. Akármelyik országban nézzük meg a munkalehetőségeket, tanárként a megfelelő nyelvtudással szinte bárhol el lehet helyezkedni. Természetesen sokkal nagyobbak az esélyeink, ha beszéljük az adott ország nyelvét, hisz pl. Franciországban vagy Spanyolországban elég nehéz lenne boldogulni csak az angol vagy német nyelvvel; de pl. Svédországban egész jók az esélyeink, ha csak angolul beszélünk. 

Amennyiben távolabbra merészkednénk és a Közel -Keletet, vagy Ázsiát, esetleg Afrikát vagy Dél-Amerikát néztük ki, akkor elsősorban az angol nyelvű tanításra koncentráljunk. A legjobb fizetéseket nemzetközi iskolákban jelenleg a Közel-Keleten és Ázsia pár országában ajánlják, családdal ne is igazán gondolkozzunk más területeken, ha családfentartóként vágunk bele a váltásba. A legtöbb országban eléggé magasak a megélhetési költségek,, ha európaiként költözünk oda és ez alól sajnos Ázsia sem kivétel, ahol a közhiedelemmel ellentétben az utóbbi években rendkívül megemelkedtek az árak. Turistaként ezt nem igazán érzékeljük a nyaralás alatt, de ha hosszabb időt töltünk el valahol, akkor bizony más költségekkel kell számolnunk. 

living-in-asia-travel.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://worldteacher.blog.hu/api/trackback/id/tr8314863942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása